Izlet u prirodi - Jedan predivan dan

Izlet u prirodi ima blagotvorni efekat na organizam. Jesen u staračkom domu najavljuje dolazak kišovitih, hladnih dana koji nas teruju da ceo dan provedemo u sobi. Iako su aktivnosti u staračkom domu raznovrsne tako da mogu da ispune vreme i prekrate dosadu, ipak se svi stanari raduju boravku u prirodi.

Posted by admin October 11, 2018

Izlet u prirodi ima blagotvorni efekat na organizam.

Jesen u staračkom domu najavljuje dolazak kišovitih, hladnih dana koji nas teruju da ceo dan provedemo u sobi. Iako su aktivnosti u staračkom domu raznovrsne tako da mogu da ispune vreme i prekrate dosadu, ipak se svi stanari raduju boravku u prirodi.

Izlet u prirodi

S obzirom da je ove godine početak jeseni obeležen prijatnim, sunčanim danima, dom za stara lica Beograd, Arija je organizivao izlet u prirodi.

Izlet u prirodi budi sva naša čula

Topli jesenji dani nas mame da izađemo na svež vazduh i uživamo u šetnji. Priroda prožeta žutim, narandžastim i crvenkastim tonovima pogoduje očima, dok crvkut ptica predstavlja pravu muziku za uši.

Zbog toga su stanari doma Arija iskoristili poslednje sunčane dane ove godine za izlet u prirodi. Kratki odmor i boravak na otvorenom započeo je šetnjom Zemunskim kejom. Ovo šetalište pored Dunava se proteže od brda i naselja Gardoš pa do opštine Novi Beograd. I predstavlja najlepše uređeni kej u našoj zemlji.

Divni predeo sa jedne strane i pogled na Dunav sa druge stvaraju jedinstveni raj. Bez buke i gradske gužve, u njemu vladaju samo priroda i prijatni mir. Te ne čudi što smo ovde sreli pravi miks generacija. Jer je kej u Zemunu omiljeno mesto mnogih ljudi.

Izlet u prirodi ima pozitivno dejstvo na zdravlje

Verovali ili ne, jesen znači oslobađanje od vazduha lošeg kvaliteta i visokog nivoa ozona koji su karakteristični za proleće i leto, pa je izlet u prirodi u ovo doba godine najbolji trenutak kako bi se iskoristili svi pozitivni faktori spoljašnje sredine.

Istraživači sa Univerziteta Mičigen otkrili su da samo nekoliko minuta hoda u prirodi može da smanji anksioznost, kojom su naročito skloni stari ljudi na prelazu iz toplo u hladno godišnje doba.

Takođe, utiče na snižavanje krvnog pritiska i jačanje kardiovaskularnog sistema, pa je ovaj izlet u prirodi pogodovao stanarima kojima je hipertenzija glavni zdravstveni problem. Drveće oko nas „emituje“ zaštitu od bakterija i gljivica. Što znači da jača naš imuni sistem.

izlet u prirodi

Zapravo, medicinska nega starijih lica propisuje obaveznu šetnju, jerr, za kratko vreme telo dobija vitamin D koji je neophodan kostima i mišićima, a ujedno se povećava proizvodnja serotonina i endorfina povezanih sa lepim raspoloženjem. Baš zato možemo slobodna da kažemo da je izlet u prirodi bio posebna fizikalna terapija koja ne samo da je usrećila najvoljenije, već im obezbedila bolji i lakši san.

Izlet u prirodi je sastavni deo društvenog života

Svako živo biće ima potrebu za socijalizacijom, a sa dolaskom poznih godina ovaj aspekt je izraženiji.

Imajući to u vidu licencirani starački dom, Arija se trudi da svakog stanara uključi u društveni život u staračkom domu kako se niko ne bi osetio usamljeno i napušteno. Upravo je izlet u prirodi bio najbolji primer druženja i zabave kojim je kvalitet života naših najstarih članova podignut na viši nivo.

Ima li šta lepše od sunčanog dana provedenog na keju u društvu prijatelja i veselih ptica koje se nisu plašile da priđu za hranu, a zatim, nakon šetnje usledilo je opuštanje u lokalnom kafiću uz obavezni čaj i kafu i, naravno, neverovatnu dozu smeha koja je bila najbolji pokazatelj sreće naših stanara.

izlet u prirodi

Jer, starački dom u Beogradu, Arija u svakom trenutku nastoji da naši najvoljeni budi srećni i zadovoljni.